Tietoja minusta

Posted by | No Tags | Uncategorized | Kommentit pois päältä artikkelissa Tietoja minusta

Nettisivut kokivat viime maaliskuussa pieniä muutoksia, ja samalla tuota etusivun kirjailija-osiota lyhennettiin. Päätin kirjoittaa tänne blogiin pidemmän tekstin siitä, miten minusta tuli kirjailija ja liittää mukaan muutakin tietoa, koska näitä kysellään vähän väliä mm. kirjaesitelmiä varten. Nyt nämä tiedot siis löytyvät kätevästi täältä ja tulevaisuudessa tänne saa klikattua itsensä ”Kirjailija” -osion kautta.

 

1. Miten minusta tuli kirjailija

 

Haaveilin lapsesta asti siitä, että minusta tulisi kirjailija, vaikka en tarkalleen tiennytkään mitä kaikkea se pitäisi sisällään. Olen aina rakastanut tarinoita niin leikin kuin kirjallisuudenkin muodossa. Äitini on ollut merkittävä henkilö siinä, että kirjoista tuli minulle niin tärkeitä kuin niistä lopulta tuli. Hän osti meille paljon kirjoja, piti meidät kirjakerhossa, opetti esimerkillään, että kirjat ovat tärkeitä ja lukutaito on mittaamattoman arvokas taito. Hän luki minulle ja siskolleni aina iltaisin, kun olimme pieniä, ja kun opin lukemaan, ahmin kirjoja aikalailla joka päivä. Tarinat olivat minulle mahdollisuus matkustaa ja seikkailla, kun siihen ei ollut varaa, keino oppia ja sivistää itseään ja kaunokirjallisuus oli myös terapiaa.

 

Kun opin kirjoittamaan, aloin kirjoittaa itsekin tarinoita. Kuitenkin haaveet kirjailijana olemisesta olivat välillä haaleampia, enkä aina uskonut, että ne voisivat toteutua. Kirjoitin kuitenkin koko ajan jotain pientä, tarinoita tai runoja.

 

20-vuotiaana päädyin Etelä-Pohjanmaan opistolle Ilmajoelle opiskelemaan kirjoittamista ja kirjallisuutta, ja tein tuon vuoden aikana kummastakin oppiaineesta perusopinnot Jyväskylän yliopiston avoimeen yliopistoon. Kirjoittajakoulu muutti aika paljon kirjoittamistani: löysin oman kirjoittajaääneni, opin kirjoittamisesta ja siitä, miten saisin teksteistäni parempia. Kirjoitin ensimmäisen romaanini kirjoittajakoulun innostamana, kun meillä oli romaanikirjoittamiseen liittyvä kurssi. Tuolla kurssilla kirjoitettiin romaanisuunnitelma, ja suunnitelman pohjalta tarinaa sitten työstettiin kurssin aikana parina viikonloppuna. Kurssin lopuksi piti kirjoittaa ja palauttaa noin kaksikymmentä sivua valmista tekstiä. Oma kirjoittamiseni lähti käyntiin omaksi yllätyksekseni niin hyvin, että lopulta kirjoitinkin sitten koko romaanin, esikoisteokseni ”Mun on pakko” -kirjan. Sen kustantaja Aikamedia kiinnostui kirjasta aika nopeasti, kun olin lähettänyt jonkinlaisen version heille heti samana kesänä.

 

Opiskelin myöhemmin (2014-2015) kirjoittajakoulun toisen vuoden EP-opistolla ja suoritin samalla aineopinnot Jyväskylään. Kandidaatintyössäni tutkin kaunokirjallisuutta vaikuttamisen keinona ja työni sovellusosiossa pohdin, miten kaunokirjallisuudella voidaan vaikuttaa naisen asemaan uskonnollisessa yhteisössä.

 

ILK:ssa vieraana keväällä 2016

ILK:ssa vieraana keväällä 2016

 

2. Lapsuus

 

Synnyin ja vietin lapsuuteni Lapualla. Perheeseeni kuului äiti ja pikkusisko, isäni menehtyi hukkumisonnettomuudessa, kun olin vielä vauva. Ala-asteella vakio vapaa-ajanviettopaikkani oli Vanhan Paukun kulttuurikeskus, jossa on mm. kirjasto, musiikkiopisto ja kansalaisopisto. Harrastin kuvataidekoulua, viulunsoittoa ja mm. balettia, joten kulttuurikeskus tuli tutuksi. Menin usein koulun jälkeen Vanhaan Paukkuun ja harrastusten, esim. orkesteri- ja kuvataidekoulutuntien välissä, menin aina kirjastoon lukemaan kirjoja. Joskus harrastustuntien välissä saattoi olla parikin tuntia vapaata ja se oli juuri sopiva aika syventyä johonkin mielenkiintoiseen kirjaan.

 

3. Nykyinen elämä

 

Kirjoittamisen ja kirjallisuuden lisäksi olen opiskellut teologian kandiksi. Suunnitelmissa on aloittaa syksyllä 2016 teologian maisteriopinnot, ja työn alla on myös kasvatustieteen perusopinnot. Romaanien lisäksi kirjoitan työkseni myös lehtijuttuja ja työskentelenkin siis freelancetoimittajana. Kirjoittelen mm. henkilöjuttuja, ja selviytymistarinoiden kirjoittaminen on minulle yksi mielekkäimmistä puuhista. Kirjoitan myös kirja-arvioita, kolumneja ja teologisia opetusartikkeleita.

 

Olen ammatiltani pastori, mutta vakituisen seurakuntatyön sijaan kierrän puhumassa leireillä ja erilaisissa tilaisuuksissa. Opetan myös luovaa kirjoittamista.

 

Olen naimisissa maailman kärsivällisimmän miehen, Jannen, kanssa, joka minun onnekseni on aivan yhtä hullaantunut kirjoista kuin minäkin. Joskus joudumme sopia erikseen, että ”tässä kuussa ei enää osteta kirjoja”, koska ostoksia on tehty niin paljon. Tätä taipumusta voi nimittää myös kirja-addiktioksi. 😉

 

Kirjallisuuden lisäksi tykkään älyttömästi urheilusta. Käyn salilla, pyöräilen, lenkkeilen ja juoksen. Enää en ole hetkeen voimaillut niin tavoitteellisesti kuin ennen, joskus tuli kyykättyä 110kg ja penkistä nostettua 60kg. Minun kokoiselleni naiselle ihan kelpo tulos.

 

IMG_5317

 

4. Mistä saan aiheet kirjoilleni

 

Kirjoitan siitä, mitä näen ympärilläni ja mikä herättää kiinnostukseni. Psykologia, teologia ja filosofia kiinnostuksen kohteina tietysti vaikuttavat kirjoihin hyvinkin paljon. Minulta kysellään aika paljon, kerronko omasta tai jonkun ystäväni elämästä. Vastaus tähän on ei. Vaikka kirjoitan siitä, mistä tiedän, mitä olen nähnyt ja ehkä osittain myös itse kokenut, pidän fiktiosta ja haluan keksiä. Mielikuvitus on yksi upeimmista asioista, joita elämässä on, ja kaunokirjallisuus tarjoaa mielettömiä mahdollisuuksia käsitellä faktoja ja tämän maailman olemassaolevia ilmiöitä fiktiivisesti.

 

Kirjojeni aiheet ovat rankkoja ja tapa, jolla käsittelen aiheita, on sellainen, että en voisi kirjoittaa toisten tai omia kipeitä kokemuksia niin auki. Vaikka rehellisyyttä arvostankin, en esimerkiksi kuvaisi kenenkään todellisen henkilön raiskauskokemusta niin paljaasti kuin Nimeä minut uudelleen -kirjassa sellaista kuvataan. Kaikilla meillä on rajat, joista on myös hyvä pitää kiinni. Kuitenkin jos jostakin aiheesta tietää paljon, siitä on helpompaa keksiä tarina ja on helpompaa päästä päähenkilön pään sisälle.

 

Kaunokirjallisuus on niin hieno asia, koska se mahdollistaa faktan ja fiktion samassa paketissa. Asiat ovat yhtä aikaa totta ja tarua, ja lukija voi elää niiden kautta monta elämää ja kokea asioita, joita ei kokisi muuten.

 

IMG_6332

 

5. Mitä luen itse

 

Yhtä lempikirjaa tai -kirjailijaa on vaikea nimetä, mutta tässä on joitakin mielestäni hyviä kirjoja kaunokirjallisuuden puolelta:

 

Fjodor Dostojevski – Karamazovin veljekset

Sofi Oksanen – Puhdistus

Terhi Rannela – Taivaan tuuliin

Ja tietenkin Harry Potterit

Lempirunoilijat: Olli Heikkonen ja Sanna Karlström

 

<3: Sara


No Comments

Comments are closed.