Artikkelikuva: Taina Renkola
Uusin kirjani – ja samalla uusi aluevaltaus – narratiivinen tietokirja Silloinkin valo voitti on ilmestynyt. Kirjaa voi tilata Aikashopista, ja virallisia julkkareita vietetään Juhannuskonferensissa Keuruulla pe 21.6. juhlateltassa (raamattutunnilla) klo 16.30-17.30. Tilaisuus on kaikille avoin, joten olet sydämellisesti tervetullut paikalle.
Kenties kaikkein parhain tapa kuvata kirjani sisältöä takakansitekstin lisäksi on kirjan johdannosta napattu pieni tekstipätkä:
”Mitä Jumala tekee pimeydelle? Ihmiseltä piilossa olevan tulevaisuuden spekuloinnin sijaan ehdottaisin katsomaan taaksepäin historiaan. Jumala on nimittäin ollut tekemisissä pimeyden kanssa aiemminkin ja tehnyt sille jotakin: Hän on lähettänyt valon. Tuo valo, todellinen valo, joka ei ole siis mikään energia tai aate, vaan persoona Jeesus Kristus, syntyi hyvin pimeään ajankohtaan ja valtakuntaan. Rooman valtakunnassa ei kaihdettu väkivaltaa ja tappamista, sen keskellä palvottiin kymmeniä ellei satoja jumalia ja henkiolentoja, lapsia ja sairaita jätettiin heitteille ja surmattiin ja miehet saivat päättää naistensa kehosta ja siitä, tehtiinkö heille liian suurella todennäköisyydellä kuolemaksi koituva abortti. Tuossa valtakunnassa toimivat tietyt arvot, joista rakkaus ja heikoista huolehtiminen ei ollut yksi, ellei niillä saanut edistettyä omaa asemaa tai elleivät perhesiteet pakottaneet. Tuo valtakunta myös lopulta yritti tukahduttaa Jeesus-yhteisön vainoamalla ja tappamalla siinä onnistumatta. Evankeliumin valo murtautui juuri tuohon aikaan, se kasvoi ja loppu on historiaa, kuten tiedämme. Se valloitti pala palalta Euroopan.
Eli: Jos evankeliumi levisi silloin noin synkässä maailmassa ja lopulta muutti koko läntisen maailman, eikö Jumala voi tehdä sen kaiken tänäänkin? Juuri tämä on kirjani taustalla vaikuttava ajatus, ja tässä teoksessa haluan ennen kaikkea keskittyä lauseen ensimmäiseen osaan eli siihen, miten evankeliumi levisi Rooman valtakunnassa. Teokseni on narratiivinen eli kertova tietokirja. Olen valinnut keskittyä Paavaliin ja hänen matkoihinsa Välimeren alueella ensimmäisellä vuosisadalla, ja tarkoitukseni on antaa yleiskuva sekä Paavalin elämään ja matkoihin liittyvästä tapahtumaketjusta että kreikkalais-roomalaisesta maailmasta.”
Tässä uusimmassa kirjassani yhdistyy siis kaksi minulle rakasta osa-aluetta: teologinen tutkimus ja kaunokirjallisuus. Teos pohjautuu tutkimukseen, mutta asiat tarjoillaan tarinana. Mukana on myös infolaatikoita, joissa on hitusen tietokirjamaisempaa tekstiä tyyliltään.
Teos jakautuu kahdeksaan päälukuun. Luvut on jaoteltu teemoittain ja jokainen luku keskittyy johonkin kaupunkiin tai alueeseen ja sen erityispiirteisiin. Kreikkalais-roomalaisissa kaupungeissa oli paljon samankaltaisuutta mutta myös omia erityispiirteitänsä, mikä näkyy myös Paavalin kirjeissä: Korintissa elävillä uskovilla oli erilaisia ongelmia kuin filippiläisillä. Valotan tekstissä näitä eroja joskus suoremmin ja joskus epäsuoremmin, ja siten kirja tarjoaa myös taustatietoa UT:n kirjeille.
Pari viikkoa sitten julkaistiin myös Silloinkin valo voitti -sarja, joka on tehty Avainmedia Lähetysjärjestön kanssa. Sarja on kuunneltavissa Spotifyssa ja katseltavissa Youtubessa. Avainmedian väen kanssa on aina hienoa tehdä yhteistyötä, he ovat huippuammattilaisia, rohkaisevia, lämpimiä ja mukavia ihmisiä. Heidän studiotalossaan Keravalla on aina todella tervetullut olo.
Tämän kirjan kirjoittaminen oli suuri ilo, joka vaati kuitenkin pitkiä työpäiviä. Minulla oli kohtalaisen tapahtumarikas syksy ja matkanvarrelle sattui monenmoista hienoa ja ikävää, ja siksi suurin osa kirjoitustyöstä sijoittui joulukuulle. Joulukuun työpäivät olivat välillä 12-tuntisia, ja kun kävimme mieheni ja hänen veljensä kanssa Lontoossa pienellä joulureissulla, heräsin aamuisin klo 4, kirjoitin ensin pari tuntia pimeässä huoneessa minivalon alla, lähikahvilan auetessa klo 6 siirryin sinne kirjoittamaan ja kun matkatoverini heräsivät siinä klo 9-10 välillä, menimme yhdessä aamupalalle. Tällä tavoin kirjoittaminen sujuu missä vain, eikä se häiritse muita. Tosin päivät kotosalla olivat sellaisia, että minua näki aika harvoin ihmisten ilmoilla. Ylipäänsä kun teen tutkimusta ja kirjoitan (etenkin) teologisia artikkeleita, uppoudun työhön aivan kokonaan. Se vie niin mennessään, etten edes halua tehdä muuta. Ehkä tällaisessa toimintatavassa on ripaus hulluutta, mutta olkoon.
Toiveeni ja rukoukseni on, että tämäkin kirja saisi olla monille rohkaisuksi, lohdutukseksi ja kenties jopa jonkinlaiseksi kasvuksi (tiedon, näkökulman ja luonteen kasvuksi).
<3: Sara