Kynä ja melankolinen melodia

Posted by | · | Uncategorized | Kommentit pois päältä artikkelissa Kynä ja melankolinen melodia

Taas on pitänyt päivittää blogia, mutta olen ollut kiireinen: olen kirjoittanut! No, olen tehnyt toki töitäkin, mutta on aivan ihanaa sanoa, että olen todellakin kirjoittanut. Kustantajan kanssa on juteltu, että kolmas kirja tulisi ulos ensi vuoden puolella. Tämä on luonnollisesti vauhdittanut työskentelyäni ja romaani alkaakin olla hyvällä mallilla.

 

Jokainen kirja on erilainen ja jokaisen kirjan kirjoittaminen on erilaista. Nyt olen havahtunut seuraavaan: kuuntelen yhtä laulua, joka tuli luokseni aika yllättäen. Tuo kappale kätkee melodiaansa kirjan tunnetilan. Tärkeää ei siis ole sen lyriikat, vaan melodia. (Muuten: myös NMU:lla on “tunnari” tai paremminkin kyseisen kirjan keskiosalla. Aina, kun kuuntelen Sannin Me ei olla enää me, tulee tuo kirjan 2. osa mieleen.)

 

Lähde: Youtube (melanconia)

Lähde: Youtube (melanconia)

Minulle tuli jossakin vaiheessa syksyä sellainen olo, että haluan kuunnella jotakin kappaletta ennen kuin kirjoitan. Jotakin, joka virittäisi tunnelmaan. Seikkailin Youtubessa ehkä kymmenen minuuttia ja jotenkin päädyin tuon biisin luokse. Se oli siinä. Olen kuunnellut sitä välillä kirjoittaessa, välillä muutaman kerran ennen kirjoittamista. Toimii! Tein joskus NMU:nkin kanssa niin, että kuuntelin joitakin sellaisia kappaleita, joita olin kuunnellut teini-ikäisenä, ja sitä kautta muistin (liiankin hyvin), miltä tuntui olla masentunut.

 

Olen löytänyt musiikin yhä selvemmin ja selvemmin kirjoittamiseeni ja se tekee minut jotenkin hyvin iloiseksi. Käytin viime vuonna runoja kirjoittaessani Lana Del Rayn musiikkia, vaikka en kirjoittanutkaan niistä aiheista, joista hän laulaa (kai). Lana Del Rayn musiikissa oli sopivaa melankolisuutta, itse asiassa Summertime Sadness on tallentanut melodiaansa omat lapsuuteni ja teinivuosieni melankoliaillat. Olin hieman hämmentynyt, että joku melodia oli niin sopiva sille olotilalle, jota silloin aikoinaan kannoin mukanani.

 

Kannattaa kokeilla sitä, että kuuntelee musiikkia joko ennen kirjoittamista tai sen aikana. Siitä voi saada päälle sellaisen tunnetilan, josta irtoaa vaikuttavaa kuvausta tai ainakin vaikuttava kirjoittamiskokemus. Kaikille kirjoittajille tai kaikille teksteille tämä tapa ei välttämättä sovi, mutta ainakin se on kokeilemisen arvoinen. Ai niin, nyt tietenkin kiinnostavaa on se, mitä kappaletta olen kuunnellut, kun olen Nro 3:sta kirjoittanut. 😉 Paljastan sen myöhemmin.

 

Sain kunnian olla vieraana Radio Dein Tunti Lauran kanssa -ohjelmassa. Sen voi kuunnella vielä täältä: http://www.radiodei.fi/?sid=89&subgroup=ID315

Sain kunnian olla vieraana Radio Dein Tunti Lauran kanssa -ohjelmassa. Ohjelman voi kuunnella vielä täältä.

 

<3: Sara


No Comments

Comments are closed.