Kirjoitusharjoituksia Sveitsissä

Posted by | · · | Uncategorized | 2 kommenttia artikkeliin Kirjoitusharjoituksia Sveitsissä

“Maailma on kuin kirja ja he, jotka eivät matkustele, lukevat vain yhden sivun.” – Augustinus

 

Kirjat ja matkustelu ne yhteen sopii, todellakin. Nyt ollaan siis oltu Sveitsissä ja täällä sielu lepää. Lentomatka Roomasta Geneveen oli ehkä hitusen pelottava ja koin elämäni toiseksi karmivimman lentohetken. Tosin nyt osasin jo puhua itselleni, rauhoitella ja muistuttaa siitä, miten lentokone ”toimii” ja ettei turbulenssi tarkoita kuolemaa. Paha turbulenssi kyllä oli ja kone tuntui tippuvan äkisti pari kertaa vähän liian rajusti. Lisäksi joku kirkaisi (ei kovaa, vaan enemmänkin se oli semmoinen inahdus), mikä teki asiasta pelottavampaa. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin.

 

Ja siis: ne maiset! Jo lentokoneesta sen näki, mutta etenkin sitten, kun lähdettiin lentokentältä ajelemaan Sionia kohti. Ajattelin vain: vau ja kunpa tämä ei loppuisi, kunpa vuorijono jatkuisi ja jatkuisi. Ja jatkuihan se. Nytkin tässä kirjoittelen vuorten suojaamalla paikalla. Ikkunasta näkyy lumisia huippuja ja laaksoja, joissa on vihreää ruohoa ja kukkia. Vaaleansininen taivas ja kirkas aurinko. Tämä on niin ihmeellistä, että on ollut pakko kirjoittaa tunnetiloja ja maisemia ylös. Kirjoitusharjoituksia on siis tehty pitkästä aikaa.

 

thumb_IMG_6977_1024

 

thumb_IMG_6937_1024

 

Olen lukenutkin yllättävän paljon. Lukemiseen ei ole ollut nyt keväällä paljoa aikaa, mutta nyt on. Olemme siis täällä Sveitsissä mieheni serkun luona kylässä ja hänellä on aika mukava kirjahylly, josta löytyy luettavaa. Luettu alkuviikolla:

 

Phil Schwarzmannin ”How to Marry a Finnish Girl” (Hauska!)

Riikka Pulkkisen ”Vieras”

Anja Snellmanin ”Parvekejumalat”

Minulla on vielä kesken Jane Hawkingsin ”Travelling to Infinity”, jonka olen aloittanut jo kuukausi sitten. Otin sen mukaan ja olen lueskellut sitä lentomatkoilla ja joskus aamuisin. Se välillä vähän tökkii, ehkäpä siksi, kun tarina ei mene niin joutilaasti eteenpäin.

 

Lukemispaikat:

sohva, ikkunasta näkee vuorille

kukkula, jossa on linna ja josta näkee kaupungin ja paljon edemmäs

kahvila, tietysti kahvin äärellä, kahvia juoden, ah!

ranta, auringonpaisteessa vihreän veden äärellä

 

IMG_7032

 

 

 

IMG_7056

 

thumb_IMG_6848_1024

 

Ehkäpä luulin vielä pari viikkoa sitten, että Rooma tulee olemaan se paikka, jossa vihdoinkin saan draivin lukea ja kirjoittaa, ja jossa pääni tyhjenee maailman paukkeesta niin, että pääsen käsiksi ajatuksiini. Mutta ehei, se paikka olikin Sveitsi. Täällä on rauhaa, ei turistirysiä, täällä on luonto, hyvää ruokaa, idyllisiä kujia, kauniita taloja (etenkin Sionin vanhassa kaupungissa) ja paljon kahvia. Kuumakin on, eli takkia ei juuri tarvita, eikä myöskään kenkiä.

 

Muutamiin kuukausiin näin ei ole ollut kiireen vuoksi, mutta nyt mieleeni alkaa tulla hyviä lauseita, kielikuvia, sellaisia asioita, jotka on pakko kirjoittaa ylös tulevan varalle. Ajatukset ovat kiinteästi seuraavassa romaanissa (ne karkaavat siihen), jota en ole vielä aloittanut, mutta taidan pian aloittaa. Minulla on ollut juoni mielessäni jo tovin, mutta nyt henkilöt ja tarina alkavat saada jo syvempää ulottuvuutta ja mieleen tulee paljon asioita, joita siihen sopisi laittaa. Tätä voisi varmaan kutsua inspiraatioksi.

 

Luovaa loppuviikkoa!

 

<3: Sara


2 Comments

anneli says:

huhtikuu 23, 2016 at 9:31 am

Sara, sinulla on – kuten “miten oppia puhujaksi” (vanha kirja, marjamäki muistaakseni kirjoittaja) sanoo “kehräävä pää”. sellainen kuin luovalla kirjoittajalla pitääkin ☺️

sarasaarela.com says:

huhtikuu 23, 2016 at 7:09 pm

Hehe, kiitos 🙂

Comments are closed.