Joulukuu — Naisten oikeuksien kuukausi

Posted by | · · | Uncategorized | Kommentit pois päältä artikkelissa Joulukuu — Naisten oikeuksien kuukausi

Nyt on joulukuu ja se tarkoittaa mekkoja. On siis dressember. Dressember on kampanja, jossa kerätään varoja heikossa asemassa eläville naisille, mm. ihmiskaupan uhreille (lue lisää dressember.org). Maailmassa on paljon naisia, joiden asiat eivät ole vieläkään kunnossa. He ovat köyhiä, lukutaidottomia, osa on pakotettu myymään itseään ja osa elää yhteisössä, jossa naissukupuolen halveksiminen on se todellisuus, jossa täytyy elää.

 

Itselleni tämä kuukausi tarkoittaa niin paljon enemmän kuin vain rahalahjoitusta tai pähkäilyä siitä, mitkä vaatteet laittaisi päälle.

 

Versio 2

 

Ensinnäkin tämä aika laittaa miettimään kuinka huonosti asiat maailmalla ovat. Mielestäni naisen asema ei ole Suomessa vielä siellä, missä sen pitäisi olla, mutta jälleen kerran ymmärrän, että jossakin muualla asiat ovat vielä paljon, paljon, paljon huonommin. Ja sille on tehtävä jotakin.

 

Toiseksi tämä aika laittaa miettimään sukupuolta. Se ei ole helppo asia. Mikä on nainen? Millainen nainen on? Ja koska minä olen nainen, kysymys kuuluu luonnollisesti, että kuka minä olen. Olen saanut elämäni aikana valtavasti erilaisia vastauksia näihin kysymyksiin, mutta suurin osa on aivan liian yksinkertaistettuja tai ne nousevat erilaisesta maailmankatsomuksesta ja ihmiskuvasta kuin omani on.

 

Joulukuu on naisten oikeuksien kuukausi, todellakin. Joulukuussa on joulu, jolloin juhlitaan Jeesuksen syntymäpäivää. Jeesus oli mies, joka nosti naisten arvon sellaiselle tasolle, jonka sisäistäminen on itselläni ainakin vielä kesken.

 

IMG_5403

 

Kun Hänen yhteiskunnassaan naisista sai ottaa avioeron mistä syystä tahansa, laittaa kadulle huoraamaan ja syyttää kaikesta, Jeesus tulee ja sanoo, että tällainen toiminta on väärin. Myös miehen tulee ottaa vastuu teoistaan, eikä naista voi jättää vain, koska hän on polttanut ruuan pohjaan (näinkin tehtiin). Kun hänen yhteiskunnassaan Jumalaa kiitettiin siitä, ettei ole syntynyt naiseksi tai pakanaksi ja ajateltiin naisen olevan tyhmä (siis älyllisesti jotenkin vajaa), Jeesus pysähtyy keskustelemaan, puhuu syvällisiä asioita, puhuu niin kuin nainen ymmärtäisi, niin kuin hänellä olisi aivot. Ja kun naiselle ei juteltu uskonnollisista aiheista, ei mielellään annettu edes Pyhiä Kirjoituksia käteen, Jeesus juttelee naisten kanssa teologiasta. Nainen on ensimmäinen ylösnousemuksen todistaja ja saarnaaja.

 

Itselleni seimi, jonka ympärille on kokoontunut Maria ja Joosef, tietäjät ja paimenet, kuvaa sitä, kuinka Jeesus tuli kaikenlaisia ihmisiä varten. Paimenet olivat tuon ajan yhteiskunnassa pohjasakkaa, mutta he saivat viestin juuri syntyneestä Vapahtajasta ensimmäisenä. Mutta Jeesus ei tullut vain köyhiä varten, olihan hänen seuraajajoukossaan myös rikkaita ja oppineita. Hän tuli kaikkia varten ja kohteli kaikkia tasavertaisesti. Yhtä suurella rakkaudella.

 

Hyvää dressemberiä!

 

<3: Sara


No Comments

Comments are closed.