Muuttopuuhia part 1 (ulkomaille opiskelemaan)

Posted by | · · | Uncategorized | Kommentit pois päältä artikkelissa Muuttopuuhia part 1 (ulkomaille opiskelemaan)

Viikko on taas vierähtänyt, juhannukset juhlittu ja ihmetelty, että mihin se aika katoaa. Taas. ”Justiinhan oli joulu!” kuulen itseni sanovan koko ajan. Olen hieman kateellinen lapsille, koska heille kymmenen minuuttia tuntuu kymmeneltä tunnilta. Muistan kyllä miltä se tuntui ja eihän sitä osannut silloin arvostaa.

 

Meillä alkaa aika käydä aikas vähiin, kun muuttoon on kuin onkin vain kuukausi aikaa (iik!). Monelle tutulle tämä nopea lähtö on tullut yllärinä ja ehkä se on sitä vähän meillekin. Aiemmin ollaan voitu ajatella, että onhan siihen vielä aikaa, mutta enää näin ei voi ajatella. Toki tätä on sulateltu jo jonkun aikaa, aika harvoinhan tällaisia projekteja saadaan kasaan parissa viikossa. Meillä tämä lähtö oli suunnitteilla konkreettisesti jo talvella, mutta päätettiin pitää se omana tietona, koska me ajateltiin, että jos tämä ei toteudukaan, ei tarvitse selitellä kaikille jälkeenpäin. Tämä toimiikin soppelisti aasinsiltana siihen, mistä haluan tällä kertaa kirjoittaa tarkemmin: ajattelin valottaa tätä ulkomaisten yliopistojen hakuprosessia ja kaikkea muuta mitä asiaan liittyy. Koska me ei olla vielä koskaan käyty Vancouverissa, joudun lainaamaan Google-haun vapaasti käytettäviä kuvia. Näin päästään tunnelmaan 😉

 

Me (tai alussahan se olin minä ;)) aloimme miettiä ulkomaille muuttoa jo vuosia sitten. Kun saimme Jannen kanssa teologian B.A. -tutkinnot kasaan keväällä 2013, oli mietittävä tulevaisuutta ja itselleni oli ollut jo vuosia selvää, että opiskelen ainakin maisteriksi asti – jos ei pidemmällekin. Koska yllättävän moni tuttu tai tutun tuttu on opiskellut teologian maisterintutkinnon ulkomailla, oli aika luonnollista alkaa ajatella, että joskos sitä itsekin. Lisäksi meillä kun on ulkomaiset tutkinnot teologiasta, ei Suomesta irtoa opiskelupaikkaa ellei aloita aivan alusta. Se ei oikein houkuttanut. Itseäni kiinnostaa muutenkin teologian opiskelu enemmän jossain muualla kuin Suomen teologisessa. Omat intressit vaikuttavat tähän mielipiteeseen aika paljon.

 

vancity3

 

Alunperin tarkoitus oli suunnistaa Jenkkeihin, Los Angelesiin. Alettiin säästää rahaa heti, kun mentiin valmistumisen jälkeen töihin (välillä aika rajullakin kädellä ja Janne antoi joskus vähän palautetta, että voiskos sitä joskus mennä vaikka leffaan eikä kaikkia senttejä heittää säästöpossuun, haha). Sain yliopistopaikan viime vuonna tuonne kouluun, mutta mutkien kautta päädyttiinkin lopulta hakemaan toiseen yliopistoon, Regent Collegeen. Sinne siis mennään.

 

Täytyy heti sanoa, että jos joku kokee kutsua Suomen rajojen ulkopuolelle opiskelumielessä, kannattaa varata aikaa ellei halua, että hermot repeilee. Me laitettiin hakuprosessi aluille vasta helmikuun 2016 lopussa, eli reilusti koulun asettaman deadlinen jälkeen ja ehdittiin onneksi tehdä kaikki (Janne itse asiassa laittoi loput liitteet vasta huhtikuun lopulla ja hakemus meni vasta sen jälkeen käsittelyyn). Kuitenkin suosittelen varaamaan aikaa enemmän jos mahdollista. Meillä tämä myöhäinen herääminen johtui siitä, että pohdittiin edelleen alkuvuodesta, että otanko Los Angelesin paikan vastaan vai en, ja että mitä me lopulta oikein halutaan. Losissa meillä oli suunnitelmissa keskittyä pelkästään apologetiikkaan (kristinuskon järkiperäinen puolustaminen), mutta minua on houkuttanut toisaalta jo vuosia Uuden testamentin tutkimus (hienolla termillä ”Uuden testamentin eksegetiikka”). Koska meillä oli jo kielitestit tehtynä, se osio ei kaivannut enää aikaa. Muutoin sille kannattaa varata tarpeeksi aikaa, koska jonotusajat on joskus parikin kuukautta.

 

Yliopisto, jonne me nyt menemme, vaati hakemuksessaan:

 

 • TOEFL-kielitestit
 • entisten oppilaitosten todistukset (niitä ei voi laittaa itse, vaan koulujen pitää lähettää viralliset todistukset suoraan siihen oppilaitokseen, jonne haet)
 • selvitys varallisuudesta eli miten maksat koulun (pelkkä varojen luettelointi riitti, eikä virallisia pankkidokumentteja vaadittu vielä tässä vaiheessa)
 • personal letter, jossa selvitettiin omaa motivaatiota opiskella ja opiskeluhistoriaa, tavoitteita, miksi haluaa tuohon kouluun jne. Tämä oli n. 1,5 sivun pituinen
 • kaksi suosittelijaa (heidän tiedot annetaan hakemuksessa ja he saa linkit, joissa on kysymyksiä, joihin he vastaa)
 • 10-12 sivun teologinen essee
 • ja tietenkin täytettiin itse online application form

 

vancity4

 

Kun koko hakemus oli valmis eli kaikki liitteet lähetetty, käsittely alkoi. Se kesti minulla neljä viikkoa, Jannella taas kuusi viikkoa. Kun hyväksyminen tulee, alkaa opiskeluluvan hakeminen (Kanadassa siis nimeltään study permit). Koulusta saa study permit -hakemusta varten paperin, joka liitetään hakemukseen ja se todistaa, että on oikeasti päässyt kouluun ja siinä on koulun tiedot ja tiedot siitä, kauanko opiskelu kestää.

 

Study permit -iltamat, jotka meillä vietettiin tuossa jokunen viikko sitten, oli yhtä tuskaa. Sinänsä tämä hakurumba on ollut ihan inhimillinen (olen käynyt toisen samanlaisen ennemminkin ja se oli jo tuttua), mutta tuo yksi ilta, kun niitä study permitejä haettiin, vaati kyllä jo muutaman kyyneleen. Kun Kanadaan haetaan lupia, kaikki hoidetaan netin kautta. Jenkkien kanssa on toisin: luvat haetaan niin, että mennään suurlähetystöön Helsingissä, tai niin ne ainakin hoidettiin silloin, kun itse menin vaihtoon Usaan. Liitteet Kanadan study permitiin olivat suunnilleen seuraavat:

 

 • itse hakemuskaavake (täytetään onlinessa ja siihen on sähköinen kaavake, jota ei saa printata, vaan se pitää saada ladattua koneelle ja sitten ladattua takaisin application tilille. Meillä meni rapsakat 4,5h kun koitettiin saada kyseistä kaavaketta ladattua ja auki. Lopulta saatiin kiinni ystävä, joka onneksi osaa auttaa näissä tekniikkajutuissa! Netistä löytyneiden juttujen perusteella ei vissiin olla ainoita, joilla on ollut ongelmia tässä)
 • todistus, joka on saatu koulusta
 • avioliittotodistus enkuksi, jos on naimisissa (maistraatilta)
 • viralliset todistukset varoista, eli pankin todistus paljonko säästötilillä on rahaa, Kelan todistus tuista ja jos on joku henkilö, joka on sitoutunut avustamaan, tästäkin dokumentti. Lisäksi viimeisen neljän kuukauden tilitapahtumat
 • kopio passista
 • kuva (esim. passikuva)
 • hakemuksen sivuilla on tulostettavia kaavakkeita, jotka pitää täyttää, mm. selvitys lähisukulaisista eli puolisosta, vanhemmista ja sisaruksista

 

vancouver-1107891

 

 

Me hankittiin myös rikosrekisteriotteet enkuksi, jos vaikka kysyvät niitä sitten, kun saavutaan Kanadaan. Lääkärintodistusta ei tarvittu. Uskokaa tai älkää, mutta meillä meni tuon hakemuksen kanssa kymmenen tuntia! Noh, melkein puolet meni takutessa sen lataamisen kanssa, mutta silti. Huh huh. Lopulta kuitenkin no hard feelings, koska luvat myönnettiin niin nopeasti. Kun hakemukset menivät perille viikonlopun aikana, saatiin luvat jo ma-ti-yönä. En kuitenkaan suosittele laskemaan mitään sen varaan, että hakemukset käsiteltäisiin noin äkkiä, koska yleensä käsittelyaika on viisi viikkoa. Kauemminkin voi kuulemma mennä, etenkin jos joitakin liitteitä puuttuu.

 

Saimme siis sellaiset paperit, jotka on tulostettava mukaan, kun tämä retki alkaa, ja vasta saavuttaessa maahan saadaan ne oikeat study permitit.

 

Nyt vuorossa on ollut asunnon metsästys. Se on hitusen hankalaa täältä käsin, koska asunto pitäisi ensin nähdä ennen kuin uskaltaa laittaa nimiään paperiin, ja luulisin, että myös vuokranantajat haluavat nähdä vuokralaiset ensin. Aiotaan tehdä niin, että katsellaan asuntoja täältä käsin, mutta vasta Vancouverissa sitten pistetään hommat kunnolla tulille. Me mennään sen verran aikaisin sinne, että ehditään katsastaa asuntoja sieltä käsin. Ollaan väliaikaismajoituksessa se alku ja alussa meillä on ohjelmistossa vain kielenpreppausta, eikä varsinaista koulua, joten ei tukehduta siihen stressaavaan tilanteeseen sitten. Koulu alkaa virallisesti vasta syyskuussa, orientaatiot elokuun ihan lopulla. Varsinaista herkkua onkin luvassa, kun koulupäivien lisäksi koulutehtävien määriksi on povattu semmoista 30-40 tuntia. Tämä siis vapaa-ajalla. 😉 Päivittelen henkisen hyvinvointini tilaa sitten syksyllä tasaiseen tahtiin, jotta tiedätte, että pysyn hengissä, haha.

 

sunset-945182

 

Ensi viikolla olisi tarkoitus käydä ostelemassa matkalaukkuja, ja tällä hetkellä mielessä on pyörinyt mm. minkä kahvinkeittimen me sitten siellä Vancityssä ostamme ja koska, vai juodaanko kahvit alussa jossain ulkona, esim. Starbucksissa…ja miten ihmeessä saan pidettyä itseni poissa sieltä erikoiskahvien ääreltä, etten ole siellä koko ajan. First things first tosiaan… Ja kuntosaleja on tsekkailtu. Noh, jottei tule ihan noloa kuvaa meikäläisestä, toki olen lukenut enkunkielisiä teologiaopuksia ja kuunnellut tulevien proffien luentoja netistä. Se on ollut kyllä kieltämättä tosi siistiä, enkä meinaa malttaa odottaa luentojen alkamista! Sitä todellakin muistaa, että miksi rakastaa teologian opiskelua! Ja olen niin tyytyväinen siihen, että hain ja pääsin juuri tuohon opinahjoon.

 

Peace!

 

<3: Sara


No Comments

Comments are closed.